van wie is de stad/prix de nix

Dit kenmerkt de ontwikkeling van de stad, waarbij de gouden bocht niet meer aan de Herengracht ligt, maar aan het IJ. Het is of de muur van Berlijn nu eindelijk ook in Amsterdam gevallen is. Waar de noordelijke IJ-oever met de Sixhaven voorheen een ‘leeg’, enigszins verwaarloosd stukje Amsterdam was, ligt dit gebied, met het zich snel ontwikkelende Overhoeks en Hamerstraatgebied in de toekomst, nu ‘ineens’ in het nieuwe centrum van Amsterdam.

 

Een eeuw lang heeft Noord gefungeerd als opslagplaats voor alles wat de rest van de stad onwelgevallig was; ‘ergens leek door iets of iemand de keuze gemaakt de IJ-oevers en het tot dan toe volledig groene Noord tot industriegebied te bestemmen’ (Bas Kok uit het boek ‘oerknal aan het IJ’). Nu, anno 2018 breekt ook voor Noord de zon door en is er een kans om deze zonzijde van het IJ, te ontwikkelen tot een mooi nieuw stuk stad, dat recht doet aan het eeuwenlange groene karakter.

 

In publicaties van gemeente wordt er gesproken over de ‘derde gouden eeuw’; een eeuw waarin met de groei van Amsterdam, de stad de verantwoordelijkheid heeft om deze te ontwikkelen tot een ‘better place’; hierin speelt de ontwikkeling van groen een cruciale rol, zo betogen de beleidsmakers (beleidsstuk plan Amsterdam ‘bouwen aan een groene stad’ nummer 3,2017).

 

Laat nou net dit stukje Amsterdam, de Sixhaven en het Tolhuis-gebied ruimte geven aan om, midden in de stad, op adem te komen, een luchtje te scheppen en te turen naar de voorbijtrekkende schepen en pontjes en schommelende mensen op de top van de A’dam toren. Hoe krijgen we het voor elkaar om dit historisch stukje Amsterdam, wat volgens de organisatoren van de prix de Rome Architectuur, ‘heeft weten te ontsnappen aan grootschalige stadsontwikkelingen’ maar ook ‘ongetwijfeld zal worden overgenomen door hongerige stadsontwikkelaars’, te ontwikkelen tot een ‘better place to be’

 

En dat is nou precies mijn punt; van wie is de stad nou eigenlijk? Waarom zou alles van waarde slachtoffer worden van ‘hongerige stadsontwikkelaars’; mijn voorstel is om iemand die het gebied ontwikkelt tot een groene, openbare ruimte, een ‘voortuin van noord’ met de ‘prix de nix ‘ te onderscheiden; kandidaten kunnen zich melden bij mij!

 

Marieke Oomen

Juni 2018




« Terug naar overzicht