BOMEN HUILEN NIET EN DRINKEN GEEN BIER
Bomen geven energie, maken rustig en zuiveren de lucht. Patienten in een ziekenhuis in een groene omgeving genezen sneller en je huis is in bijzijn van bomen ook nog eens meer waard.
Maar in het streven om in Amsterdam zo veel mogelijk mensen te kunnen huisvesten, is er veel groen verloren gegaan. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid van mensen, dieren en letterlijk de planten en bomen (want die zijn er bij kap en snoei niet meer). Bovendien kan je je het, gezien de klimaat-verandering, helemaal niet permitteren om door te gaan met het bouwen ten koste van het groen.
Kiezen voor bouwen is dan ook een kiezen voor groen; dit moet hand in hand gaan.
Nu er zo veel gebouwd wordt en bijna de helft van de te bouwen woningen In Noord gerealiseerd wordt; is het tijd voor een serieus groot denken op groen.
Geen hekken voor vleermuizen, groene daken ter compensatie van het trapveldje, postzeggelparkjes waar een verlicht fietspad doorheen moet of parken die tevens evenementen-terreinen moeten zijn.
Het is tijd om te kiezen voor groen waar mensen in wonen in plaats van te leven in een stad met veel (verdwijnend) groen!
Het is tijd voor nieuwe groene deltawerken. Grote infrastucturele integrale groene projecten; waar antwoorden worden gevonden op mobiliteits en klimaatvraagstukken met duurzame en groene, energie-opwekkende oplossingen. Waar mensen ook nog eens heel gelukkig van worden, omdat ze uitkijken op een boom waar weer een mus op de tak zit (of groene parkiet zo je wilt). En je kan fietsen langs het water door het groen naar Waterland en kan zitten in grote groene luwe parken en je je hondje een paar kilometer verderop kwijtraakt.
Begin met het verankeren, versterken en uitbreiden van de groene structuren die er vaak al liggen. De groene longen van de stad. En kijk dan waar er hoeveel gebouwd kan worden. Doe dit voor alle mensen, dieren, planten en bomen die al in Amsterdam wonen en hier in de toekomst gaan wonen!
stuk geplaatst in NRC op zaterdag 21 maart 2020